Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

9 σκληρές αλήθειες για την απώλεια βάρους

Κανείς μας δεν θέλει να τις ακούσει αλλά υπάρχουν 9 σκληρές αλήθειες για την απώλεια βάρους, που αν τις συνειδητοποιήσουμε θα είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσουμε τα κιλά που έχουμε χάσει.


Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι περίπου το 80% των ατόμων που έχουν χάσει βάρος το ξαναπαίρνουν μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου. Αλλά για να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να διατηρήσουμε το βάρος και να …πιάσει τόπο ο κόπος μας, πρέπει αρχικά να παραδεχτούμε τις σκληρές αλήθειες που ακολουθούν.
Το σώμα μας είναι o «εχθρός» μας

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ερχόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με την πείνα και τη λιγούρα για σοκολάτες, μακαρόνια, σάλτσες και ένα σωρό άλλους πειρασμούς αλλά και με το ίδιο μας το σώμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χάνουμε λίπος, μειώνεται η ορμόνη λεπτίνη, η οποία δίνει την εντολή του κορεσμού στον εγκέφαλο και παράλληλα αυξάνεται η ορμόνη γκρελίνη, η οποία ευθύνεται για την όρεξη. Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτή η ορμονική ανισσόροπα συνεχίζει και μετά τη λήξη της δίαιτας και έτσι είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τα κιλά.

Αλλά αν προσπαθήσουμε να κόψουμε πολλές θερμίδες από το καθημερινό μας διατροφολόγιο, το σώμα μας στην ουσία θα «ναρκωθεί» ώστε να μην πεινάμε και ο ρυθμός του μεταβολισμού μας θα επιβραδυνθεί.
Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις
Αν και το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μπορούμε να χάνουμε τα κιλά μας άνετα, γρήγορα, ακόμα και με τη δύναμη της …σκέψης, δυστυχώς αυτό είναι ουτοπικό. Μαγικά φίλτρα δεν υπάρχουν και αυτό που απαιτείται είναι κυρίως υπομονή.

Σε αντίθετη περίπτωση και ειδικά με γρήγορες δίαιτες «πείνας» που υπόσχονται θαύματα, ο οργανισμός και ο μεταβολισμός μας αποσυντονίζονται με αποτέλεσμα να καταρρέουν όλες μας οι προσπάθειες για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Αντίθετα, ένα με δύο (το πολύ) κιλά την εβδομάδα είναι πιο εύκολο να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου.
Η γυμναστική δεν είναι παντοδύναμη



Αναμφισβήτητα η άσκηση είναι το καλύτερο …συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους αλλά από μόνη της δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα.

Και η απάντηση βρίσκεται στα απλά μαθηματικά: για να χάσουμε μισό κιλό λίπους πρέπει να κάψουμε 3.500 θερμίδες περισσότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Άρα η μόνη «μαγική λύση» είναι ο συνδυασμός δίαιτας και γυμναστικής.
Μαγικά…φίλτρα με διαιτητικά συμπληρώματα;


Τα χάπια εκείνα που υπόσχονται ότι θα δώσουν σούπερ ενέργεια στο μεταβολισμό μας είναι σίγουρα ελκυστικά αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι όντως έχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Σε αυτό που μπορούν να βοηθήσουν είναι στην καλύτερη ψυχολογία μας, η οποία μας κάνει να μειώνουμε τις μερίδες του φαγητού, να ασκούμαστε και να κόβουμε τα λιπαρά φαγητά όταν παίρνουμε τέτοια χάπια.

Άρα στην ουσία δεν είναι τα διαιτητικά συμπληρώματα που πρέπει να ευχαριστήσουμε για την απώλεια βάρους αλλά η χαμηλά θερμιδική διατροφή και η άσκηση που μας «επιβάλλει» ο εγκέφαλος μας να ακολουθήσουμε.
Όχι στις «μοδάτες» δίαιτες

Η δίαιτα του ανανά, η δίαιτα του γκρέιπφρουτ και του υδατάνθρακα εμφανίζονται κατά καιρούς για να καταρριφθούν πολύ σύντομα από άλλες τέτοιου είδους «μοδάτες δίαιτες». Αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει μία πρώτη ένδειξη ότι στο σύνολό τους είναι άχρηστες.

Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο είναι δύσκολο να χάσουμε βάρος ακολουθώντας τέτοιες δίαιτες αλλά μπορεί να αποβούν τόσο καταστροφικές για το μεταβολισμό μας, που είναι φύσει αδύνατο να τις ολοκληρώσουμε.

Το κλειδί εξάλλου για την απώλεια βάρους είναι να είμαστε επιμελείς στις διατροφικές απαιτήσεις ενός υγιεινού διατροφολογίου και μιας καλής προπόνησης.
Δεν υπάρχει μία δίαιτα για όλους
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός άρα και μία δίαιτα που μπορεί όντως να λειτουργεί για κάποιον φίλο μας, πιθανότατα είναι άχρηστη για τον δικό μας οργανισμό.

Τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας για την επιλογή της ιδανικής δίαιτας είναι το ιστορικό της οικογένειάς μας, ο μεταβολισμός μας, τα επίπεδα άσκησης που έχουμε, η ηλικία μας, το φύλο και κυρίως οι γευστικές μας προτιμήσεις.

Όταν κάνουμε δίαιτα είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται σ’ αυτήν φαγητά που μας αρέσουν διαφορετικά στερούμε από τον εαυτό μας την ευχαρίστηση ενός γεύματος και πολύ σύντομα εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια.
Δύσκολο πράγμα οι μυς



Επειδή μισό κιλό μυ καίει περισσότερες θερμίδες, όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, από ένα κιλό λίπους, το κλειδί για έναν «ετοιμοπόλεμο» μεταβολισμό είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας.

Δυστυχώς όμως πολλές φορές στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα κιλά, παραβλέπουμε τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι πιο σημαντικές στη μάχη της απώλειας βάρους. Δύο τρεις φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με ένα 30λεπτο πρόγραμμα με ασκήσεις cardio και σύντομα το σώμα μας θα αλλάξει.
Ο άντρας μπορεί να τρώει περισσότερο από τη γυναίκα



Είναι άδικο για τις γυναίκες αλλά η αλήθεια είναι ότι οι άντρες μπορούν να τρώνε περισσότερο και να χάνουν μάλιστα και βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άντρες από τη φύση τους έχουν την τάση να καίνε περισσότερες θερμίδες από τη γυναίκα, καθώς υπερέχουν σε μέγεθος (άρα μιλάμε πάλι για τη μυϊκή μάζα που προαναφέρθηκε) και φυσικά έχουν περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία ευθύνεται για την αύξηση των μυών.

Επιπλέον το αντρικό σώμα είναι σχεδιασμένο να έχει περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος, επειδή δεν χρειάζεται να αποθηκεύσει ενέργεια, την οποία «χρησιμοποιούν» οι γυναίκες όταν κυοφορούν.
Δεν αλλάζουμε δίαιτα αλλά τρόπο ζωής



Αν θέλουμε να χάσουμε κιλά και να τα διατηρήσουμε πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά, όχι μόνο μέχρι να δούμε τον επιθυμητό αριθμό στη ζυγαριά αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Και αυτό επειδή μόλις σταματήσουμε τη δίαιτα, τα κιλά που με τόσο ιδρώτα και κόπο χάσαμε θα βρουν εύφορο έδαφος για να…επιστρέψουν αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως πριν ξεκινήσουμε την όλη προσπάθεια.

Για να έχουμε απόλυτη επιτυχία πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να κάνουμε πλέον υγιεινές διατροφικές επιλογές και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα άσκησης σχεδόν καθημερινό για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όλα δηλαδή είναι θέμα μυαλού.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου