Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Αδυνάτισμα τώρα; Διατροφή και γυμναστική μαζί!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να ξεκινάει με τη διατροφή του και μόνο ή αφού χάσει κάποια κιλά, τότε να αρχίζει να γυμνάζεται. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά βάζοντας τη γυμναστική στη ζωή τους θα βελτιώσουν το βάρος τους.

Στο ερώτημα λοιπόν δίαιτα ή άσκηση έρχεται να δώσει απαντήσεις μια πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Behavioral Medicine.


Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ μελέτησαν τη συμπεριφορά 200 ατόμων άνω των 45 ετών τα οποία δεν ακολουθούσαν κάποια δίαιτα και δεν έκαναν γυμναστική, σε σχέση με την απώλεια βάρους.

Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ. Στο πρώτο, δόθηκε η δυνατότητα τηλεφωνικών συνεδριών με γυμναστή, που τους βοήθησε να ξεκινήσουν ταυτόχρονα δίαιτα και άσκηση.

Το δεύτερο γκρουπ ξεκίνησε πρώτα δίαιτα και μετά από κάποιους μήνες γυμναστική, ενώ στο τρίτο έγινε το αντίστροφο: πρώτα γυμναστική και μετά δίαιτα.

Τέλος, στο τέταρτο γκρουπ δεν δίνονταν ούτε συμβουλές δίαιτας ούτε γυμναστικής, παρά μόνο συμβουλές διαχείρισης του στρες και του άγχους. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για δώδεκα μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρώτο γκρουπ είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζητούμενο δεν είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 150 λεπτών την εβδομάδα άσκησης όταν κάποιος είναι σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, αλλά η ένταξή της στην καθημερινότητα κάθε ατόμου, μαζί με υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου